Plukke Sopp Bergen

Det er liten vits i å oppsøke solvendte skråninger. Prøv heller skyggesiden. Husk at sopp trenger fuktighet. Mosekledd grunn er bra steder (gjerne med innslag av steiner og gress). Den trives godt på kanten av opptråkkende stier og grusveier (det er derfor du kan slumpe over store mengder også ved markaveier hvor mange mennesker ferdes). Med andre ord: Finner du en «øde» grussti midt inne i blandingsskog, med mosekledd grunn hvor en liten bekk renner langs stien, kan du risikere å gjøre rent bord…. Kantareller som 'gjemmer seg' ved en opptråkket sti. Går du forbi som alle andre, eller oppdager du dem? 4. Når du først har funnet en kantarell – finnes det som regel flere i nærheten. Det beste tipset har vi spart helt til slutt. På mange måter kan det å finne den aller første kantarellen by på den største utfordringen. Hemmeligheten bak det å virkelig finne mye kantarell kan egentlig oppsummeres i to punkter: Finner du en, er sjansen stor for at du finner flere i nærheten. – Kantarellen opptrer som regel gruppevis.

Hva får soppen ut av å være giftig?

plukke sopp bergen ave

Ikke bare smaker den godt. Den særegne vakre eggegule fargen gjør at det føles nesten som det er ei gullgruve du har snublet over når en gruppe med «skogens gull» åpenbarer seg på bakken fremfor deg. I tillegg er det en enkel art å lære seg dersom du aldri har plukket sopp før. Det taler heller ikke til dens disfavør at at ingen giftige sopper som vokser i Norge ligner på den. Den eneste «ikke-matsoppen» som kan forveksles her til lands er falsk kantarell (Hygrophoropsis aurantiaca). Sistnevnte er ikke giftig, men smaker ikke godt. Kjennetegn ekte kantarell: Nedadgående «ribber» som løper ned langs stilken, karakteristisk gulfarge og hatt som er nedtrykt i midten. Viktig: Aldri plukk og spis sopp du ikke er hundre prosent sikker på. Oppsøk soppkontroll (arrangeres i de fleste store byer i Norge) dersom du er usikker. Slik knekker du «kantarellkoden» For å stå best mulig rustet før du planlegger neste sopptur, har du størst mulighet for suksess dersom du vet det grunnleggende om stedene hvor kantarellen potensielt kan vokse.

plukke sopp bergen center

Det kan være fort gjort å gå videre når du har funnet en. Men ta deg tid til å finkjemme de nærmeste kvadratmeterne rundt «funnstedet» neste gang. Det kan ofte være vanskelig å få øye på artsfrendene der de gjemmer seg under blåbærlyng og nede i mosen. Kikker du litt nærmere kan du bli forbløffet over hvor mange du kan finne på et sted. – De vokser på de samme stedene år etter år. Det betyr at jo flere år du har plukket kantarell, jo lettere blir jobben. Husker du stedet du fant en fin gruppe kantareller sist høst? Ta turen tilbake i år. Sjansen er stor for at du finner like mange i år. Hvis det ikke har vært noen der før deg da… Artikkelen ligger under Diverse | Legg igjen en kommentar:

plukke sopp bergen pa
  • Plukke sopp bergen pa
  • Her er de beste stedene å lete etter sopp – NRK
  • 6 Bildene For Fargelegging Kanin - 2020 - Gratis Bilder å Fargelegge
  • Hvis funksjon excel
  • Plukke sopp bergen ave
  • Sopptur i Arboretet 2019 | Universitetshagene | Universitetet i Bergen

Anne Margrethe kan likevel fortelle om steder som Arboretet, Hordnesskogen og Askøy, som bare ligger en busstur unna sentrum, hvor det er masse sopp. – Svigermoren min plukker jo også i Nygårdsparken. Du finner altså sopp overalt og hvis du syntes det er litt skummelt med alle de giftige og uspiselige sopptypene der ute, så fortvil ikke. Nå i sesongen er det soppkontroll nede på bystasjonen hver søndag mellom 16 og 17, slik at du kan få sjekket all soppen du har plukket. Råd til soppturen Soppforeningen i Bergen har noen enkle regler du kan følge på sopptur: – Plukk i kurv, ikke i plastpose. Sopp er lett bedervelig mat som blir skjemt om den ligger i tett plast. – Ikke bland kjent og ukjent sopp i samme kurv. Ett eksemplar av de giftigste soppene er nok til at vi må kassere alt i kurven. – Spis aldri sopp du er usikker på. – Plukk bare ung, frisk sopp. Gamle eksemplarer er ofte markspiste og bedervede, og dermed ikke egnet som mat. La dem bli igjen ute i skogen der de kan spre sporer til senere sesonger.

Den mest effektive løsningen er å ha med seg en soppbok, og bruke den aktivt. — Vi må alltid snu soppen, se under. Det flere typer, som rørsopp og skivesopp. Blant skivesoppene finner vi de beste matsoppene, men også de mest giftige. Et ironisk bidrag til soppfloraen fra naturens side? — Ja, kanskje det. Men det er jo ikke farlig å ta på soppene, og de fleste er lett gjenkjennelig. Selv om du nok ikke trenger å sleike deg på fingrene etterpå. Om trangen til å sleike bort giften skulle melde seg, kan det være lurt å speide etter torvmose, og heller gni hendene mot den. Mosen har nemlig antiseptiske egenskaper, forteller Kilavik. — Man brukte den mye før, nå man skulle tørke seg, vet du. Jeg lærte det av min far, vi skulle jo ikke ha med oss noe annet når vi var i skogen, men bruke det vi fant der. For soppglade vestlendinger står man overfor enda potensielt problem i tillegg til faren for forgiftning. Soppen har nemlig ikke godt av at ukjente makter setter sin stolthet i å øse vann over Bergen og omegn.

  1. Fotball oslo city tour
  2. Jensen og scheele halden
  3. Tv serie vikings medvirkende series
  4. Gave til 1 åring
  5. Kjøpe apple watch i usa usa
  6. Sony xperia x tilbehør x
  7. Philips lumea advanced lysbasert hårfjerning sc1997
  8. Båt fra stavanger til sandeid
  9. Kristiansand kino jeg kjører grønt
  10. Skjer i oslo i helgen
  11. Hva er konsesjon
  12. Ta video av skjerm iphone 5s
Tue, 10 Jan 2023 00:34:03 +0000