Det var slåsskamper og fotballkamper og det var smugling av marihuana. Molands død I desember 2011 ble nordmennene flyttet til det militære Ndolo-fengselet i hovedstaden Kinshasa. Der fikk de etter hvert en tomannscelle med eget bad i den såkalte VIP-avdelingen. Moland og French delte fengselscelle i flere år. Samtidig rapporterte de om slag, mishandling og sykdom som ikke ble behandlet. Ikke minst slet Moland med depresjon. En augustkveld i 2013 har de en liten fest på cella, med vodka, brus og en dokumentar på TV. De drikker i flere timer, og er ifølge French fulle når de legger seg i køyesenga i 02-tida. Noen timer senere våkner French og legger merke til at kameraten ikke ligger i underkøya, sier han: – Jeg sov over han, men jeg syns jeg så noe ute på badet. Så jeg klatrer ned og der finner jeg han inne på badet, som er temmelig lite. Jeg tenkte først og fremst handling, gjøre noe, ikke stå og tenke eller føle for mye, sier French og fortsetter: – Jeg finner fort ut at han har verken pust eller puls.

Joshua French: – Jeg snakket ikke på to år – Norge

I to og et halvt år leste vi bøker, hørte på radio, spilte brettspill og drakk og festet, sier French. Stanleyville På veggen hadde de skrevet «Stanleyville». Det tidligere bynavnet fra da Kisangani og Kongo var underlagt den belgiske kongens herredømme. – Vi hadde litt kolonihumor, uten at vi dro det for langt. Det var litt gøy å skrive «Trading post Stanleyville» på utsiden av cella vår, og liksom være the outpost of the empire. – Hvordan tror du det ble det oppfatta å skrive Stanleyville? – Akkurat det var jo en lokal spøk i fengselet. Det tror jeg fengselsdirektøren og alle rundt oss forsto. Vi bodde jo tross alt der i to år, sier French. Han legger til fengselsdirektøren ba dem fjerne navnet på utsiden av cella, men lot dem beholde navnet på veggen inne. Et fellesområde i fengselet i Kisangani. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix French sier at selv om forholdene var tøffe, var det også enkelte lyspunkter. – Det er fordi man treffer så mange underlige karakterer og personligheter, som i en stor afrikansk landsby.

  • Linnea myhre død funeral home
  • Hamar til oslo sandefjord
  • Joshua french hjemmeside
  • Turifoss camping meråker
  • Oslo børs equinor
  • Joshua french og tjostolv moland

– Joshua French bør av plakaten

Etter et par uker begynte jeg å bli temmelig rørete i hodet. Fikk jungelfeber og det meste, kan hende malaria også. Når man er svekket psykisk, får man lettere fysiske sykdommer. Til slutt bare knakk jeg, sier han. – Jeg gikk i flere år uten å snakke noe særlig. Verken fransk, lingala, (lokalt språk, ) norsk eller engelsk. – Hvorfor ikke? – Jeg orket ikke. Da besto livet mitt av å ligge i en jernseng uten madrass, for det er kjøligere uten madrass, å ligge på bare rillene eller på betonggulvet under. French sier han ikke hadde krefter til å løpe eller trene, men at han måtte prøve og holde seg i form hvis han skulle overleve. Derfor gikk han. – Det var det jeg gjorde i seks til åtte timer hver dag. Gå i min egen verden. Jeg sto opp klokken åtte, ni hver morgen og begynte å gå i gangen. Der gikk jeg fram og tilbake, kanskje med to pauser for å drikke en brus eller spise noe formiddagsmat. Så gikk jeg til jeg ble låst inn klokken fire. – I en gang? – Jeg orka ikke å gå ute. De siste par årene fikk jeg ikke lov til å gå ned til fengselsgården.

Siden

Til NRK forteller Joshua French hva som skjedde da han og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo. Publisert Publisert 27. februar 2018 HJEMME: Joshua French ble løslatt og kom hjem til Norge i mai i fjor. Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix Du har nå lest dine gratis artikler denne uken. Bli abonnent for å lese videre.

Ifølge French knakk han sammen da han ble tiltalt for drapet, før han i 2014 forsøkte å rømme. Han ble tatt, og hadde i etterkant det han beskriver som sin verste periode i Kongo. - Jeg ble banket opp hele tida. Det var frykt, raseri og forvirring. Jeg greide ikke å forsvare meg og ble et mobbeoffer i 2, 5 år, sier han. Reisen hjem French kom hjem til Norge 17. mai 2017. - Jeg glemmer aldri da jeg så en norsk gård med et hvitt hus og en rød låve, sier han. Han fikk også SMS-spørsmål som han svarte på. - Er du bitter? - Nei, men jeg er lei meg for Tjostolv. Dagbladet Pluss Ikke i salen Foredragsarrangøren Attiko har ikke tillatt fotografering under Frenchs opptreden, men Dagbladet har fått tilsendt et bilde av French som er tatt på generalprøven til foredraget tidligere i oktober. Ola Hansen-Tangen i Attiko sier til Dagbladet at Frenchs mor Kari Hilde French ikke er i salen i kveld. Joshua Frenchs omfattende foredragsturné med hans egen versjon om hva som skjedde i Kongo, starter i Nøtterøy kulturhus med alle 425 plasser solgt til 420 kroner per billett.

  1. Hvilke vita butikker legges ned
  2. Pc finner ikke wifi card
  3. Pro dj norge
  4. Pomp de lux nettbutikk 2018
  5. Steelseries arctis pro trådløst headset troubleshooting
  6. Forskjell på cybex m fix og s fix
  7. Paradise hotel 2015 deltakere navn
  8. Pregnancy med
  9. Sibirkatt oppdrett møre og romsdal
  10. Cover til samsung galaxy s
  11. 12v pc skjerm
  12. Vestby trafikkskole buss and son
  13. Ferge engelsviken tønsberg
dato-skattepenger-2019
January 6, 2023, 11:28 pm