Agnar Mykle Kvinner | Kvinner Og Klær

Dahl innser at dagens lesere av «Rubinen» ikke har mulighet for å holde fortellingen opp mot virkeligheten. De kan bare reagere på teksten litterært. - Men det kan ikke jeg. Minnet om virkelighetens Fiffolo sitter for hardt i meg, sier Dahl. Om avisartiklene sier Willy Dahl at det har vært mange gode grunner til å samle dem i bokform. - Den viktigste grunnen er selvfølgelig at de er skrevet av Mykle, en forfatter med en stor plass i norsk litteraturhistorie. Dahl tror at Mykles artikler vil gi lesere et spennende inntrykk av bredden i samfunnsdebatten i Norge i åra like etter krigen. - De har verdi som historiske dokumenter. Den aller første artikkelen, «Unnfanget i synd og, og født til misgjerninger», sto i Bergens Arbeiderblad allerede 13. juni 1945, og var et engasjert forsvar for anstendig behandling av de mange «tyskerungene». - For unge lesere i dag er det nok vanskelig å forstå at dette var en modig handling av Mykle, men folkestemningen var jo direkte hatsk mot disse «tyskerjentene» den gang.

Kvinner

Det endte jo med tiltale, domfellelse men til slutt frifinnelse. Det var en tåpelig rettssak som vi var mange som lo av den gangen. Men den hadde dessverre den langtidsvirkning at en begavet forfatter gikk av sporet. Agnar Mykle før og etter rettssaken er to forskjellige mennesker, mener Dahl. - Anklagen som aldri kom for retten, var at han hadde brukt levende modeller som var lett gjenkjennelige, og som derfor hadde grunn til å føle seg krenket og utlevert, særlig noen av kvinnene, sier Dahl. - Det var nok nødvendig for Mykle å insistere på at kvinnene var oppdiktet, men i den indre krets i Studentersamfunnet fikk jeg navnene på i hvert fall tre av dem. En av dem sa til meg at hun ville ha saken glemt så fort som mulig, den hadde ødelagt livet hennes, sa hun. I sin innledning til «Mykle og Bergen» skriver Dahl at arbeidet med boka ville ha blitt betydelig vanskeligere og mer tidkrevende om han ikke hadde kunnet trekke veksler på Anders Hegers biografi om Mykle, «Et diktet liv» (1999), som Dahl omtaler som selve grunnarbeidet når det gjelder faktainnsamlingen omkring Mykle.

Jeg fikk beskjed om å komme to minutter over halv åtte. Da hadde han funnet frem knekkebrød og brunost, og i de neste ti årene satt vi jevnlig i kjøkkenet hans og spiste knekkebrød (eller vafler jeg hadde med hjemmefra – han elsket vafler), snakket om musikk og astronomi og TV-helten inspektør Colombos genialitet, om kvinner (selvsagt), om elektriske instrumenters forbannelse og ikke minst om marsjens og messingblåsernes musikalske overlegenhet – men nesten aldri om litteratur som litteratur. Likevel kunngjorde han hver gang jeg kom hvor mye han hadde skrevet denne dagen; han var stort sett fornøyd med mengden, men jeg fikk aldri lese noe. Og det var først mange år etter hans død, da flere av hans etterlatte papirer ble publisert, at jeg fikk bekreftet at han faktisk hadde skrevet noe. Degradert til diskantpianist Så spilte vi piano. Han mente jeg var en elendig pianist, og det hadde han jo helt rett i, selv om han selv ikke var et hår bedre. Likevel klarte vi å spille gjennom mange noter som han hadde bedt meg, nei, instruert meg om, å skaffe.

Mykle mccoslin

Agnar Mykle: ""Rubicon". Roman Den norske Bokklubben, 1975. Først utgitt 1965. Innbundet. Smussomslag *** Fra Wikipedia' Agnar Mykle (født Agnar Myklebust 8. august 1915 i Trondheim, død 14. januar 1994 i Asker) var en norsk forfatter og dukketeaterkunstner. Hans mest berømte bøker, romanene Lasso rundt fru Luna og Sangen om den røde rubin, er blitt stående som høydepunkter i norsk litteraturhistorie. Den sistnevnte romanen førte til at Mykle i 1956-57 sammen med Gyldendal forlag ble straffeforfulgt på grunn av bokens påståtte pornografiske innhold. Dette førte til en omfattende rettergang i årene 1956-1957, en prosess som siden har blitt omtalt som Myklesaken. Mykle ble frifunnet, men rettssaken synes å ha påført ham store påkjenninger, og siden publiserte han få bøker. Agnar Mykle vokste opp i Trøndelag, og tok utdanning i økonomi ved Norges Handelshøyskole i Bergen hvor han utmerket seg som en meget dyktig student. Senere bodde han det meste av livet i Asker. Mykle slo for alvor gjennom med sin andre roman Lasso rundt fru Luna i 1954.

  • Barneklær gratis frakt full
  • Ny bok om Mykles liv i den røde rubinens by - Dagbladet
  • Br leker butikker
  • Håland plantesalg åpningstider
  • Kvinner og klær

Agnar Mykle: ""Lasso rundt fru Luna". Roman | FINN.no

Oppvekst og utdanning [ rediger | rediger kilde] Agnar Mykle vokste opp i Trøndelag, og tok utdanning i økonomi ved Norges Handelshøyskole i Bergen hvor han utmerket seg som en meget dyktig student. Senere bodde han det meste av livet i Asker. Kunstnerisk virke [ rediger | rediger kilde] Romaner [ rediger | rediger kilde] Mykle slo for alvor gjennom med sin andre roman Lasso rundt fru Luna i 1954. Romanen handler om livet til en ung mann som flytter fra sine foreldre i Trøndelag og tar seg jobb nord i landet. Her gjør han sterke erfaringer med både kvinner og den nord-norske kultur. Boken ble kritikerrost og oppnådde gode salgstall, men samtidig lot en del seg provosere av det erotiske aspektet ved historien. En ny sedelighetsdebatt var i gang. Det hele toppet seg imidlertid med oppfølgerromanen Sangen om den røde rubin som kom ut to år senere. Boka ble politianmeldt på grunn av dristige seksualskildringer. En omfattende rettsprosess førte først til at boka ble konfiskert og forbudt i 1957.
kvinner og klær

Kvinner og klær

Og i tillegg til det historiske perspektivet, er det rett og slett snakk om skrivekunst, tilføyer Dahl. - Mykles artikler var i formen langt forut for sin tid. Om vi tenker oss ham forflyttet til våre dagers medievirkelighet, ville han vært en storkjendis, selv uten å ha skrevet en eneste bok, mener Dahl. RIKSTEATRET: Line Verndal og Mattis Herman Nyquist som Embla og Ask Burlefot i 2010. Agnar Mykle kom til Bergen høsten 1938, 23 år gammel, for å studere ved Norges Handelshøyskole. Han het den gang Agnar Myklebust. Navneskiftet til Mykle kom først i 1944. Til sammen skulle det med avbrekk bli sju år i Bergen, ifølge et regnestykke Anders Heger har gjort. Til sammen bodde Mykle sju steder i Bergen. Hans første hybel lå på Møhlenpris, men ved årsskiftet 1938- 39 flyttet han til Øisteins gate på Sydneshaugen - til en hybel der de aller fleste av «Rubinens» hete scener utspilles. Han ble ganske omgående medlem av to sentrale foreninger: Sosialistisk studentlag og Studentersamfunnet. I desember 1939 reiste han tilbake til Trondheim, men returnerte til Bergen i 1941 og tok sin diplomeksamen ved NHH våren 1941.

7. aug. 2015 21:23 Sist oppdatert 8. august 2015 Han ga meg et perspektiv på hva som er vesentlig og hva som er helt ubetydelig, skriver Petter Wallace. Her stiller Mykle opp for å avlegge realskoleeksamen, på initiativ fra magasinet Aktuell. Sverre A. Børretzen Mykle ble mer enn en forfatter for min generasjon av nordmenn. Han ble inngangsdøren til det vakre i erotikken, til den livgivende og grenseløse kjærligheten, til alminneliggjøringen og normaliseringen av begjæret og begeistringen. Kronikk Dette er en kronikk. Meninger i teksten står for skribentens regning. Agnar Mykle ble født for 100 år siden denne uken, og hans litterære og private meritter er fremdeles velkjente, selv om det er 48 år siden hans siste bok, Largo, ble utgitt. Likevel, altfor mye kommer til å bli skrevet i de neste ukene om rettssaken etter utgivelsen av Sangen om den røde rubin, om hans mange damebekjentskaper, bruk av levende modeller og hans behov for å trekke seg tilbake fra den verden som slo hånden av ham.

agnar mykle kvinner
Mon, 02 Jan 2023 06:16:06 +0000