Avtalens karakter Forbrukerkjøpsloven gjelder ved «salg av ting» fra en næringsdrivende til en forbruker. «Kjøp» er ikke definert i loven, men den alminnelige forståelsen av begrepet er at kjøp er en gjensidig avtale om overføring av et formuesgode mot vederlag i penger. I henhold til fkjl. § 1 siste ledd får loven også anvendelse ved «bytte av ting så langt den passer». Overføring av eierrett En forutsetning for at det foreligger et kjøp er at eierretten overføres fra ett rettssubjekt til et annet. Dette innebærer at alminnelige leieavtaler, altså avtaler som kun består av at eiendelen lånes bort uten at eierretten forflyttes, ikke er kjøp i lovens forstand. Noen avtaler kombinerer en leieavtale og en rett til å kjøpe tingen etter en bestemt tid. Hvis kjøperen ikke bare har en rett, men også en plikt til å overta tingen etter endt leieperiode kan avtalen være regulert av forbrukerkjøpsloven. Avtalen må være gjensidig bebyrdende Et kjøp er en gjensidig bebyrdende avtale. Dette innebærer at både kjøper og selger må yte vederlag av en eller annen form.

  1. 2.1 Ulike typer kjøp – lovvalgspørsmålet
  2. Kjøpsloven i bedrifter - IKT-drift og sikkerhet - Diskusjon.no
  3. Forbrukerkjøp - næringskjøp - Forbrukerrett - Diskusjon.no
  4. Forbrukerkjøpsloven § 1 med lovkommentar | Biladvokaten.no - Forsikringen dekker advokatutgiftene

2.1 Ulike typer kjøp – lovvalgspørsmålet

  • 🥇 ▷ Hvordan gjøre en Android-smarttelefon om til en TV-fjernkontroll med de beste appene » ✅
  • Bilmerker i italia liste
  • Eksport av fisk til EU - Tolletaten
  • Hvordan avsløre graviditet - Hmm...er hun gravid eller ikke?
  • Det grønne kjøkken oslo
  • Helse- og oppvekstfag - Vest-Telemark vidaregåande skule
  • Finn no tv
  • Strikk votter sokker og luer
  • Hotell i bergen sentrum

Kjøpsloven i bedrifter - IKT-drift og sikkerhet - Diskusjon.no

fkjl. § 1 andre ledd. Hva som regnes som «ting» i lovens forstand er noe videre enn i dagligtalen. I tillegg til fysiske gjenstander regnes også overdragelse av verdipapirer, fordringer og andre rettigheter, lisens eller bruksrett, som overdragelse av «ting». Hva som regnes som «ting» er for noen særlige forhold opplistet i fkjl. § 2. Bestemmelsen gjør det klart at blant annet «levering av vann» og «kjøp og fordringer av rettigheter» anses som kjøp av ting. Motsetningsvis utelukker bestemmelsen «kjøp av fast eiendom» og «levering av elektrisk energi» m. m. Avtalepartene Den sentrale forskjellen på kjøpslovens og forbrukerkjøpslovens anvendelsesområde er hvem som er avtalepartene. For at et kjøp skal reguleres av forbrukerkjøpsloven kreves det at kjøper er en forbruker (privatperson) og selger er en næringsdrivende. Til sammenligning regulerer kjøpsloven kjøp mellom næringsdrivende og kjøp mellom forbrukere. Hva er en «forbruker»? Fysisk person For at du skal være en forbruker i lovens forstand må du være en fysisk person.

Med forbruker menes en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet. ​ Representant som opptrer i næringsvirksomhet er solidarisk ansvarlig med selgeren for dennes forpliktelser dersom ikke forbrukeren blir gjort uttrykkelig oppmerksom på at representanten bare opptrer som mellommann og ikke er solidarisk ansvarlig med selgeren. Ansvaret gjelder ikke når selgeren selv opptrer i næringsvirksomhet. Loven gjelder bytte av ting så langt den passer. Relaterte artikler Hvis du fremdeles er usikker på hvilken lov som regulerer ditt kjøp, les artikkelen « Kjøpsloven eller forbrukerkjøpsloven ved bilkjøp «. Les også artikkelen « Kan man avtale at kjøpsloven ikke skal gjelde? «. Advokat hjelp bil: Har du andre spørsmål om kjøp og salg av bil? Du finner mer informasjon om bilsaker ved å se vår side. Vi anbefaler også at du leser artiklene «10 gode grunner til å bruke » og «Slik kan rettssaken bli enklere for deg». Trenger du advokathjelp ved kjøp av bruktbil eller advokathjelp ved salg av bruktbil?

Forbrukerkjøp - næringskjøp - Forbrukerrett - Diskusjon.no

Forbrukerkjøpsloven § 1 med lovkommentar Reguleres ditt bilkjøp av forbrukerkjøpsloven eller av kjøpsloven? Kjøp av bil reguleres av forbrukerkjøpsloven (fkjl. ) og kjøpsloven (kjl. ). Hvilken lov som regulerer ditt kjøp beror på om det er snakk om et forbrukerkjøp eller et næringskjøp. I denne artikkelen foretar vi en grundig gjennomgang av forbrukerkjøpsloven § 1. Bestemmelsen reguler forbrukerkjøpslovens alminnelige virkeområde. I artikkelen «Kjøpsloven § 1 med lovkommentar» kan du lese en tilsvarende fremstilling av kjøpslovens virkeområde. Forbrukerkjøpsloven gjelder ved forbrukerkjøp. Kjøpet er et forbrukerkjøp når kjøper er en forbruker og selgeren eller selgerens representant opptrer i næringsvirksomhet. Lovens formål Forbrukerkjøpslovens formål er å utjevne den skjeve maktbalansen mellom en næringsdrivende og en forbruker. Loven presumerer at forbrukere er ressursmessig svakere enn næringsdrivende. For å utjevne forskjellen gir forbrukerkjøpsloven kjøperen et sterkere vern sammenlignet med tilsvarende bestemmelser i kjøpsloven.

Hvis overføringen er ensidig bebyrdende er det snakk om en «gave» og ikke et «kjøp». Gavesalg kommer i en mellomposisjon. Et gavesalg vil si et salg der prisen er så lav at transaksjonen får delvis preg av å være en gave. I slike tilfeller får forbrukerkjøpsloven anvendelse, forutsatt at det tas tilbørlig hensyn til det lave vederlaget. Vederlagets størrelse vil særlig få betydning for hva kjøperen har grunn til å forvente av varens egenskaper og holdbarhet i vurderingen av om det foreligger en mangel. Gavesalg er forøvrig er lite praktisk eksempel ved forbrukerkjøp. Det er usannsynlig at en næringsdrivende har gavehensikt når de selger varer til privatpersoner. Problemstillingen er mer relevant for såkalte næringskjøp som reguleres av kjøpsloven. Avtalens forutsetning For å regnes som et kjøp i forbrukerkjøpslovens forstand kreves det at avtalen mellom kjøper og selger er frivillig inngått av begge avtaleparter. Salg med karakter av tvang faller derfor utenfor. Avtalens objekt Forbrukerkjøpsloven regulerer bare kjøp og salg av «ting», jf.

Forbrukerkjøpsloven § 1 med lovkommentar | Biladvokaten.no - Forsikringen dekker advokatutgiftene

thai massasje kongsberg

Hei Har et spørsmål, som jeg håper bare de som er 100% sikker kan svare på. For jeg har fått nok av usikre svar:-) Kjøpte en laptop (som bedrift) for 1 år og 1 måned siden. Denne ble kjøpt med 1 års garanti. Nå er det litt kontaktproblemer på hovedkortet (virker det som) og bedriften vi kjøpte av mener at man ikke har reklamasjonsrett som bedrift. Siden det er en skole jeg jobber på så har jeg snakket med lærere som har rettslære-faget og de mener at dette ikke stemmer - at kjøpsloven trer i kraft og at man dermed har rett på reklamasjon. Det kan selvfølgelig være at jeg ikke la frem saken på riktig måte for dem, men det var hvertfall det de sa. Jeg har sendt mail til forbrukerrådet for et par uker siden, men ikke fått noe svar. Jeg har lest gjennom kjøpsloven og kan ikke finne spesifikt hvor det står at bedrifter hveren er innlemmet eller utelukket fra loven. Så, det er sikkert mange her som har vært borti samme sak og som vet hva som er riktig her? Og som kan henvise til lovparagraf?

Dette innebærer at juridiske personer som ikke er fysiske personer, for eksempel organisasjoner, institusjoner, aksjeselskaper og andre selskaper, ikke regnes som forbruker etter forbrukerkjøpsloven. Opptre som privatperson I tillegg til å være en fysisk person, er det et krav om at kjøperen «ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet», jf. § 1 tredje ledd. Kriteriet om at en forbruker ikke hovedsakelig kan handle som ledd i næringsvirksomhet er som utgangspunkt objektivt. Det har med andre ord ingen betydning om selgeren visste eller ikke visste at kjøperen ikke handlet som ledd i næringsvirksomhet. Formuleringen legger opp til at det skal foretas en vurdering av hva som er hovedformålet med kjøpet, og at det er dette som er avgjørende for om kjøper anses som en forbruker. Et praktisk eksempel er en håndverker som kjøper en bil for å bruke den som firmabil, men også som privatbil. I et slikt tilfelle må vi vurdere om det overordnede formålet med kjøpet er å bruke bilen som privatbil.

  1. Østersund
  2. Astrid lindgrens verden
  3. Norsk tv series
  4. Høytrykksspyler k7 premium full control plus
  5. Låne penger uten sikkerhet
  6. Apotek 1 wilbergjordet
  7. Hva kan man gjøre i london
  8. Felg og dekk
  9. Ølsalg åpningstider 2019
  10. Pizza med and
  11. Oppvaskmaskin
  12. Braun kjøkkenmaskin k3000
  13. Bo i bø
  14. Løp og kjøp
  15. Heges hundesalong tønsberg
crawford-garasjeporter-priser
January 2, 2023, 2:38 am